V rámci již zavedené a u diváků oblíbené tradice prováděních duchovních skladeb souborem Opery Divadla Josefa Kajetána v Plzni v prostoru plzeňské katedrály svatého Bartoloměje zaznělo v neděli 29. října Requiem Gabriela Faurého. Faurého Requiem op. 48 je to nesmírně silnou, intimní, přirozenou, hudebně prostou, ale přitom přímočarou a působivou modlitbou za zemřelé a její provedení v blízkosti 2. listopadu, kdy uctíváme Památku zesnulých, emotivně zapůsobilo na přítomné posluchače.

Pro úvod večera zvolila dramaturgie harmonicky spřízněnou Meditaci z opery Julese Masseneta Thais, ve které efektní houslové sólo přednesl člen operního orchestru DJKT Martin Kos a v závěru se připojil i svým krátkým vstupem Sbor Opery DJKT.

Na hudebním nastudování sborového partu Faurého Requiem se podíleli sbormistři Miriam Němcová a Jakub Zicha a korepetitoři Maxim Averkiev a Martin Marek. Kromě Sboru opery DJKT se o náročný sborový part podělil rovněž Komorní sbor Pražské konzervatoře. Orchestr opery DJKT řídil šéf operního souboru Jiří Petrdlík. Orchestr a oba sbory v naprosté koncentraci a přirozenosti poskytly posluchači pocit naplnění klidem a působivou hudební výpověď plynoucí z Faurého hudby. Souhru mezi dirigentem, orchestrem a sborovými tělesy lze označit za optimální. Dodejme jen, že za varhany usedl Aleš Nosek.

V krátkých sólových výstupech se vedle hlasově výborně disponované a ve výrazu velmi soustředěné sopranistky Ivany Veberové představil rovněž host Opery DJKT Jiří Hájek, který zastoupil onemocnělého, původně ohlášeného Jakuba Hliněnského. Přestože zřejmě neměl na důkladné nastudování svého partu dostatek času, zhostil se ho velice zodpovědným způsobem. Jeho příjemně znějící baryton okouzlující barvy se ukázal být takřka ideálním pro interpretaci této duchovní sklady.

Faurého Requiem v provedení sboru a orchestru Opery DJKT se stalo důstojnou událostí plzeňského kulturního podzimu. Jak prozradil ve svém krátkém proslovu ředitel divadla DJKT MgA. Martin Otava, příští rok se na stejném místě chystá další neméně zajímavé hudební zpracování modlitby za zemřelé – Requiem Antonína Rejchy.

Opera DJKT Plzeň; Gabriel – Fauré REQUIEM D MOLL, OP. 48 – katedrála svatého Bartoloměje 29. října 2023

Dirigent J. Petrdlík a Orchestr opery DJKT v Plzni ©Irena Štěrbová
M. Kos a Orchestr opery DJKT v Plzni ©Irena Štěrbová