Pokud se nějaká světová scéna dnes rozhodne uvést francouzskou romantickou operu, při obsazování hlavní mužské role každému castingovému řediteli okamžitě vytane na mysli jedno jméno: BENJAMIN BERNHEIM. Devětatřicetiletý francouzský tenorista s francouzským a švýcarským občanstvím patří dnes k absolutní světové špičce a jeho výkony zdobí jeviště nejslavnějších operních scén.

Bernheim se narodil v Paříži, ale vyrůstal v Ženevě. Pochází z hudební rodiny – jeho otec byl barytonista a babička z matčiny strany mezzosopranistka Nicole Buloze. Nejprve se věnoval studiu hry na klavír a housle a v 18 letech nastoupil na konzervatoř v Lausanne. Pro svůj nesporný talent byl přijat v sezóně 2008/2009 do Operního studia v Curychu, kde vytvořil první menší úlohy svého oboru např. Spalanzaniho v Hoffmannových povídkách, Roderiga v Otellovi, ale i Narrabotha v Salome a později Rodolfa v La Bohème, Lenského v Eugenovi Oněginovi nebo Des Grieux v Manon. Od roku 2012 se začal výrazněji uplatňovat i na mezinárodních scénách, nejdříve v Salzburgu (např. Mozartův Il re pastore) a postupně se přidávala další zajímavá angažmá ve stále významnějších rolích.

FRANCOUZSKÁ OPERA

I přes stále lákavější nabídky v italském oboru např. jako Rodolfo, Alfredo, Nemorino, Ruggero či Vévoda z Rigoletta zůstává však Bernheim především mimořádným a zcela výjimečným interpretem francouzské hudby, a to především díky neobyčejnému citu pro francouzštinu (která je jeho mateřštinou) a pro specifický a velice náročný styl francouzské hudby, který je velmi často nepřekonatelný i pro zkušené polyglotní pěvce. Bernheim sám k tomu uvedl v jednom z rozhovorů: „Když myslím na francouzský jazyk, cítím něco, co je mnohem stříbřitější. Je to můj mateřský jazyk a myslím, že je to jazyk, který mi dává největší možnosti barevných palet“. Faust, Werther, Roméo, Hoffmann, Des Grieux – to jsou dnes Bernheimovy nejžádanější kreace vedle jeho rolí italského, ruského a také německého repertoáru, ve kterém na něj velké úkoly teprve čekají vzhledem k tomu, že je výborně vybaven i v této jazykové oblasti.

BERNHEIM NA CD

Bernheim podepsal exkluzivní smlouvu s Deutsche Grammophon v roce 2018, a jeho první album, nahrané s PKF pod vedením Emmanuela Villauma, vyšlo v roce 2019. Jeho druhé album, Boulevard des Italiens, složené z italských operních árií, zpívaných ve francouzské verzi, je na trhu od dubna 2022.

PRAŽSKÝ KONCERT

České publikum zatím mělo možnost sledovat výkony Benjamina Bernheima zatím jen prostřednictví live-streamů z Curychu, z Met a dalších operních domů nebo poslechem jeho vysoce oceňovaných CD. Zásluhou agentury NACHTIGALL ARTISTS se umělec 19. listopadu 2024 představí i v pražském Rudolfinu, a navíc pro něj jako stvořeném francouzském písňovém repertoáru, pro který má dokonale vyvinutý cit a pěvecké a interpretační schopnosti. Stejně jako v La Scale i v Dvořákově síni Benjamina Bernheima doprovodí pianistka Carrie-Ann Matheson a spolu provedou Poème de l’amour et de la mer Ernesta Chaussona, oblíbený cyklus Les nuits d’été Hectora Berlioze a čtyři písně Henriho Duparca. Písňový repertoár, který dosud býval spíše doménou ženských hlasů, tak uslyšíme v raritním provedení citlivého umělce, který program doplní i operními áriemi francouzské literatury 19. století.

Nenechte si ujít mimořádnou příležitost. Pro úplnost uvádím link pro více informací o chystaném koncertu a pro nákup vstupenek zde:

Připravuje se:

Benjamin Bernheim © Edouard Brane